Digitalni stres ali digitalna utrujenost oči - Optika Poljšak
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Digitalni stres ali digitalna utrujenost oči

Tehnologija igra večjo vlogo v našem življenju kot kdaj koli prej. Ne glede na to, ali ste v službi za računalnikom, na kosilu preverite svoj pametni telefon ali se sprostite ob dobri knjigi na e-bralniku, so vaše digitalne naprave v središču vsega, kar počnete, vsak dan. Povezujejo nas s svetom in med seboj.

Kaj povzroča digitalni stres?

Digitalna utrujenost oči ali digitalni stres se nanaša na širok razpon fizičnih simptomov, ki jih lahko občutite, ko pogosto delate za računalnikom ali drugi digitalni napravi dalj časa. Simptomi očesne utrujenosti so različni, ker imajo vsi različne navade, najpogostejši pa so zamegljen vid, napenjanje oči, suhe oči, okorelost ramen in vratu ter glavoboli. Digitalna očesna utrujenost je navedena tudi za pospešitev starostne degeneracije makule. Če digitalno napravo uporabljate več kot dve uri hkrati, morda čutite posledice utrujenosti digitalnih oči. Ampak ne skrbite; obstaja način, da olajšate utrujenost oči in simptome je mogoče preprečiti in zdraviti.

 

8 najboljših načinov s katerimi  olajšate digitalni stres:

  • Prekinite čas za zaslonom. Naj bo 20-20-20 dobra navada. Vsakih 20 minut si naredite 20 sekundni odmor, da si ogledate nekaj 20 metrov stran.
  • Prenovite svojo delovno mesto.  Zaslon naj bo na razdalji vaše roke. Sedite na stol, iztegnite roko, da bo dlan udobno počivala na monitorju; oddaljena naj bi bila približno 20-26 centimetrov. Dobra drža preprečuje boleč hrbet, ramena in vrat.
  • Prilagodite položaj zaslona. Zmanjšajte utrujenost oči tako, da zaslon postavite neposredno pred obraz – nikoli nagnjenega – in nekoliko pod nivojem oči.
  • Nastavite pravo osvetlitev. Zmanjšajte previsoko in okoliško svetlobo; tekmuje z vašim zaslonom in vaše oči težje vidijo. Za zmanjšanje bleščanja uporabite posredne vire svetlobe.
  • Prilagodite nastavitve zaslona računalnika. Povečajte velikost besedila. Prilagodite svetlost. Če belo ozadje, ki ga berete, izgleda kot vir svetlobe, nastavitev zatemnite. Če je videti dolgočasno in sivo, naj bo svetlejši. Barvno temperaturo lahko celo prilagodite, da zmanjšate količino modre svetlobe, ki jo oddaja barvni zaslon.
  • Pogosto mežiknite, s tem zmanjšate suhost v očeh. To je eden najpomembnejših nasvetov. Vdihni. Mežikaj. Vdihni. Mežikaj.
  • Naročite se na okulistični pregled oči. Obvezno povejte zdravniku, koliko časa porabite pred računalnikom ali napravo. Vaš okulist lahko oceni kakršne koli simptome digitalne očesne utrujenosti ter razpravlja o možnostih leč ali spremembah življenjskega sloga za lajšanje in zaščito pred neprijetnimi motnjami v prihodnosti.
  • Pridobite si stekla z zaščito proti modri svetlob za delo na digitalnem zaslonu. Na voljo so z ali brez recepta. Priporočamo Carl Zeiss stekla z DuraVision Blueprotect UV nanosom , ki pomagajo zmanjšati do 90 odstotkov odsevov.