For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser.
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Ali pravilno čistite vaša očala?

Čiščenje očal z robčki ali kar na hitro z robom vaše srajce je lahko hitro in priročno, vendar pri takem čiščenju nastajajo mikro odrgnine in praske, ki poškodujejo vaše leče oziroma očalna stekla.

Uporabite raje toplo vodo, milo in posebne čistilne krpice skupaj z namenskimi tekočinami in tako preprečite praske, ki nastanejo med neprimernim čiščenjem očal.

Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako pravilno čistiti in skrbeti za vaša očala.

Kakšen je pravi način čiščenja očal?
  • Odstranite prah in madeže

To je pomemben korak, ki ga morate narediti vedno, preden očala obrišete s krpo. Ko s pritiskom čistite madeže, lahko vse, kar je na površini opraska leče, zato jih pred brisanjem vedno sperite z vodo.

  • Uporabite toplo vodo in milo

Voda in milo sta ena izmed najboljših načinov čiščenja madežev in prahu. Začnite tako, da si umijete roke, da bodo lepe in čiste. Nato leče očal sperite pod tekočo vodo, da odstranite prah in umazanijo. Na leče nanesite malo mila in jih nežno drgnite med palcem in kazalcem. Na koncu jih posušite s krpo iz mikrovlaken.

  • Čiščenje z namenskimi, profesionalnimi čistilnimi sredstvi

Krpica iz mikrovlaken je najprimernejše sredstvo za čiščenje očal, saj zaradi svoje nežne sestave ne poškoduje površine leč oziroma očalnih stekel. Skupaj z namensko tekočino za čiščenje leč, je to najučinkovitejša metoda čiščenja očal. Pri čiščenju brez tekočine namreč lahko prav tako pride do prask oziroma poškodb na lečah. Čistilne raztopine in robčki imajo še eno posebnost. Vsebujejo namreč posebne formule, namenjene odstranjevanju madežev iz leč, ne da bi pri tem poškodovali njihove premaze.

  • Čiščenje okvirjev očal

Pri redni skrbi za očala nemalokrat pozabimo na okvirje za očala. Ostanki kože, olja, ki jih izloča naša koža in pri nežnejšem spolu tudi sledi ličil, se lahko naberejo okoli vaših leč in na okvirju. Vzemite si čas in tudi okvirje občasno očistite s toplo vodo in milom. Najprej z vodo sperite velike delce, nato na prste nanesite nekaj mila in nežno podrgnite okvirje očal. Če imajo okvirji nastavljive blazinice za nos, previdno očistite tudi ta del.

Katere so najbolj pogoste napake pri čiščenju očal?
  • Brisanje očalnih stekel oziroma leč z robčki

Precej pogosta napaka je uporaba papirnatih robčkov, papirnatih brisač ali prtičkov za čiščenje kozarcev. Kljub temu da so ti izdelki mehki in prijetni na dotik, so veliko bolj abrazivni, kot se zdi. Ko za čiščenje očal uporabite robček ali papirnato brisačo, abrazivni delci naredijo drobne praske na površini in prevleki leč.

  • Čiščenje očal s puloverjem ali srajco

Hitro, priročno in ni videti, da bi pri tem poškodovali leče. Zakaj pa ne? Madeže odstranite s srajco ali puloverjem samo v primeru, če so vaša oblačila narejena iz 100 % bombaža, saj lahko druge vrste ali mešanice tkanin poškodujejo vaše leče.

  • Čistila in robčki za očala

Vaša stekla za očala, kot dostikrat poimenujemo leče, pravzaprav niso iz stekla. Proizvajalci sodobnih očal ne uporabljajo steklenih leč. Namesto tega uporabljajo lahke plastične leče in zaščitne premaze, zato čistilna sredstva za steklo niso primerna za čiščenje očal. Pogosto namreč vsebujejo amonijak, ki odstrani vse premaze na lečah.

 

S pravilnim čiščenjem bodo vaša očala brez prask in videti kot nova, še dolgo po nakupu. Veliko izbiro najrazličnejših čistilni tekočin in krp iz mikrovlaken, ki so zasnovana za nežno obdelavo površin vaših leč in jih ohranjajo brez prask, najdete tudi v naših poslovalnicah in v naši spletni trgovini.