Kaj je UV zaščita oči? - Optika Poljšak
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Kaj je UV zaščita oči?

Ko razmišljamo o škodljivih vplivih sončnih žarkov, naprej pomislimo na svojo kožo in ne malokrat pozabimo, da lahko sonce resno poškoduje tudi naše oči in občutljivo kožo okoli njih. Zato so dobra sončna očala z UV zaščito enako pomembna zaščita za vaše oči, kot je zaščitna krema za vašo kožo.

Na UV zaščito oči je potrebno biti pozoren tudi pri naših najmlajših

Zaščita pred škodljivim vplivom sončnih žarkov je pomembna za vse, tudi za naše najmlajše. Čim več časa preživimo na soncu, večji je vpliv UV-svetlobe na naše oči in nevarnost poškodb zaradi UV sevanja narašča. Otroci so še bolj ranljivi za poškodbe mrežnice, saj so njihove mlade oči bistrejše. Ali ste vedeli, da večino vsega UV sevanja dobimo že do 20. leta starosti? Zato je zelo pomembno, da naši malčki začnejo že zgodaj nositi ustrezno zaščito za oči.

Poiščite sončna očala, posebej zasnovana za UV zaščito oči, ki imajo oceno UV400 ali več. To pomeni, da bodo blokirala 99,9 % UV žarkov. Leče morajo biti tudi polarizirane, da pomagajo nevtralizirati škodljive bleščanje. Pazite tudi na lažne UV nalepke. Vsa UV sončna očala niso enaka.

Vpliv UV žarkov na naše oči

Obstajata dve vrsti UV žarkov, na katere moramo biti pozorni – UVA in UVB.

UVA žarki prehajajo skozi roženico in dosežejo lečo ter mrežnico v očeh. Prekomerna izpostavljenost sevanju UVA je povezana z razvojem makularne degeneracije – poškodbe mrežnice, ki povzroči izgubo centralnega vida in nekaterih vrst sive mrene, torej zameglitev leče, ki vodi do zmanjšanja vida.

Ozonski plašč delno filtrira UVB-žarke, vendar so bolj intenzivni kot UVA-žarki. Manj globoko prodirajo in jih roženica popolnoma absorbira. Znano je, da UVB žarki v majhnih odmerkih povzročajo “snežno slepoto”, boleče vnetje roženice, ki povzroči začasno izgubo vida.

Kako zaščitimo oči pred UV žarki?

Najboljši način za zaščito oči pred soncem je nošenje očal z UV zaščito. Ne glede na to, ali nosite sončna očala kot modni dodatek ali jih uporabljate pri športnih aktivnostih, izberite tista z ustrezno zaščito pred UV žarki, ki varujejo vaše oči. Odločite se za blagovno znamko, ki ji lahko zaupate. V naši optiki so vam na voljo priznane blagovne znamke sončnih očal z visoko UV zaščito.

Tudi če nosite sončna očala z dioptrijo, boste lahko izbirali med očali različnih barv z različnimi barvami UV leč in tako dobili najboljšo kombinacijo očal, ki so vam všeč, z zaščito, ki jo potrebujete.