Kako zavarujemo oči pred pomladnim soncem? - Optika Poljšak
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Kako zavarujemo oči pred pomladnim soncem?

Pomlad je pred vrati! Topli dnevi in prebujajoča narava so nas zvabili na plano. Vendar previdno, pomlad poleg toplih sončnih žarkov in prvih cvetov prinaša s sabo nemalo alergenov, kot so drobni prašni delci ali cvetni prah.

Da se uspešno ubranimo različnih alergij, moramo najprej prepoznati njihove simptome. Nekateri najpogostejši znaki alergijskih reakcij so:

 • pordelost oči (rdečica),
 • srbenje oči (srbečica),
 • otekle ali zabuhle oči,
 • solzne oči oziroma solzenje,
 • bolečina v enem ali obeh očesih.

Kako se izginiti alergijam in sproščeno uživati na pomladanskem soncu? Predstavljamo vam šest preprostih in učinkovitih preventivnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste to pomlad preživeli brez alergij.

 1. Nosite sončna očala

Pomladi veliko časa preživimo na prostem. To je čas, ko se po dolgi zimi nastavljamo toplim sončnim žarkom na klopci v parku, uživamo v različnih športnih aktivnostih ali si privoščimo sprehod v naravi. Poskrbite, da bodo vaše oči zaščitene pred poškodbami sonca zaradi škodljivih UV žarkov. Nosite sončna očala s 100-% zaščito pred UV žarki, pa tudi čepica ali klobuk nikakor ne bosta odveč. S tem boste zaščitili tako svoje oči in kot obraz pred neposrednimi sončnimi žarki.

 1. Skrbite za čistočo rok in obraza

Med aktivnim preživljanjem prostega časa na prostem si hitro umažemo roke. Z rahlim drgnjenjem oči mimogrede prenesemo drobne delce prahu, tudi cvetnega prahu, kar je pogosto vzrok različnih alergij. Zato je ključnega pomena, da skrbimo za čistočo obraza in rok, še posebej letošnjo pomlad, ko naše zdravje še dodatno ogroža epidemija Covid-19.

 1. Namesto kontaktnih leč nosite očala

Izogibajte se uporabi kontaktnih leč in se raje odločite za očala, če nameravate dlje časa preživeti na prostem. Na vaših kontaktnih lečah se hitro nabere cvetni prah in vam dodatno draži oči. Očala so boljša izbira, saj učinkoviteje zaščitijo vaše oči pred letečimi prašnimi delci.

V razmislek vam predlagamo nakup očal s polariziranih lečami. Tako boste istočasno zaščitili oči pred močnim bleščanjem sonca in pred nevarnostjo okužb, ki jih povzročajo drobni delci.

 1. Zaščitite oči pred ekstremnimi vplivi

Pomlad kar kliče po različnih dejavnostih na prostem. Prvi pikniki, kresovanja in različna spomladanska opravila na vrtu, ki velikokrat vključujejo tudi sežiganje odpadkov listja, suhih vej in trave. To pomeni večjo izpostavljenost ekstremni vročini in dimu, zato je še toliko bolj pomembno, da držite primerno razdaljo in nosite zaščitna očala. Zaščitna očala ne bodo odveč tudi pri športnih aktivnostih na prostem, kot je npr. pohodništvo ali kolesarstvo.

 1. Uporabljajte čistilec in vlažilec zraka

Suhi pomladni dnevi so idealni za širjenje alergenov, kot je npr. cvetni prah, ki se zelo hitro znajde tudi v naših domovih. Za večjo zaščito pred drobnimi delci v zaprtih prostorih je smiselno razmisliti o nakupu vlažilca in čistilca zraka, še posebej če imate alergijo na prah ali na cvetni prah.

 1. Skrbite za vlažnost vaših oči

Uživanje na toplem pomladnem soncu velikokrat povzroči t.i. suhe oči. Izgubljeno vlago oči obnovite z nanašanjem očesnih kapljic, lahko pa si pomagate tudi s kremo za veke ali hladilnimi prevezami za oči.

Le malo je potrebno, da ohranimo dober vid in zdravje naših oči ter najlepši letni čas v letu uživamo sproščeno, brez alergij.