For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser.
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Zakaj so sončna očala pozimi še pomebnejša kot poleti?

Vsi že vemo, da lahko neposredna izpostavljenost sončnim žarkom močno poškoduje naše oči in vid. Zato si poleti, ko večino dneva močno pripeka sonce, oči zaščitimo s kvalitetnimi sončnimi očali. Kar nekako pa pozabimo, da je nošenje sončnih očal pozimi še pomembnejše kot poleti.

Zakaj?

Pozimi so naše oči bolj izpostavljene UV-sevanju. Kar 80 % škodljivih sončnih žarkov se odbije od tal, pokritih s snegom. Svetloba, ki se odbija od snega, še poveča škodo, ki jo povzroči UV sevanje na našemu vidu in lahko povzroči začasno »slepoto« ter hude bolečine.

Nikar se ne slepite. Če želite zaščititi sebe in svoje oči v zimskih mesecih, potrebujete par kakovostnih sončnih očal.

Tukaj je 5 razlogov zakaj bi morali nositi sončna očala tudi pozimi:
  1. Sončna očala ščitijo oči pred zimskim vetrom in mikrodelci

Sončna očala ustvarijo pregrado, ki ščiti naše oči pred izsušitvijo in preprečuje izhlapevanje vlage, ki jo povzroča hladen in suh zimski veter. Naše oči so manj razdražene in ne bodo tako rdeče. Očala nas bodo ščitila tudi pred mikrodelci, ki jih nosi veter in nam še dodatno dražijo očesno sluznico.

  1. Sončna očala zmanjšajo bleščanje

Vsi obožujemo mrzle zime z veliko snega, ki se blešči v soncu. Ravno ti sijoči, svetli, kristalni odsevi, ki nas tako očarajo, pa zlahka poslabšajo naš vid. Če pozimi uživate v aktivnostih na prostem, je lahko to bleščanje, znano tudi kot snežna slepota, še posebej nevarno, in je marsikdaj vzrok prenekaterih nesreč na snežnih strminah, saj vozniki motornih sani in smučarji ne vidijo skozi močno bleščečo svetlobo. Za zaščito pred temi odsevi je par dobrih sončnih očal s polariziranimi lečami, ki blokirajo odbojne sončne žarke, nujno potreben.

  1. Sončna očala ščitijo vaše oči pred škodljivimi UV žarki

Dolgotrajna izpostavljenost UV sevanju lahko vpliva na naš vid, pospeši razvoj sive mrene in povzroči prezgodnje staranje oči. Sončna očala bodo preprečila tudi poškodbe vek oziroma natančneje kože okoli oči ter tako zmanjšala nastanek prezgodnjih gubic.

  1. Sončna očala zmanjšajo utrujenost oči in glavobole

Vaše zenice nadzorujejo količino svetlobe, ki doseže mrežnico v očesu. Pri šibki svetlobi se zenice razširijo in omogočijo, da več svetlobe vstopi v oko in nasprotno, vaše zenice se skrčijo, ko je svetloba premočna in tako zaščitijo mrežnico. Pozimi, ko je svetloba velikokrat premočna, se vaše zenice cel dan naprezajo, da bi zmanjšale vdor svetlobe v oči, kar posledično povzroči utrujenost mišic in obremenitev oči. Prekomerno obremenjene mišice zenic povzročajo glavobole in veselih zimskih radosti je lahko hitro konec. Zato so prava izbira sončna očala s fotokromatskimi lečami, ki ob močni svetlobi samodejno potemnijo in tako ščitijo naše oči ves dan.

  1. Sončna očala pozimi izboljšajo vid

Za dober vid vaše oči potrebujejo ravno pravo količino svetlobe. V ostrem zimskem podnebju jih je treba še posebej zaščititi, predvsem pred bleščanjem sonca na ledenih in snežnih površinah, ki je nevarno za prosto oko in lahko pobeli mrežnico.  To povzroča slabši vid in predvsem zmanjšano ostrino vida.

Iz teh in vseh zgoraj naštetih razlogov priporočamo sončna očala, tudi in še posebej pozimi, če želimo ohraniti dolgotrajen vid in zdrave oči.

Zdaj, ko veste, kako pomembno je imeti visokokakovostna sončna očala pozimi, naj postanejo del vaše zimske opreme, tako kot šal, kapa in rokavice.

Še nimate sončnih očal za zimsko sezono?

Pobrskajte po naši spletni trgovini ali se oglasite v naših poslovalnicah v Novem mestu in si zagotovite kakovostna ter modna sončna očala za letošnjo zimo.