Zakaj je pomembno kakšne leče imajo vaša sončna očala? - Optika Poljšak
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Zakaj je pomembno kakšne leče imajo vaša sončna očala?

Ko si nadenete sončna očala, ne dodate samo modnega dodatka k svojemu videzu. Nadenete si zaščito, ki mora zagotavljati najboljše za ohranjanje zdravja vaših oči. Sončna očala ščitijo oči tako pred škodljivimi sončnimi UV žarki kot tudi pred bleščanjem.

Leče očal so običajno prevlečene s posebnimi materiali, ki filtrirajo svetlobo in so narejene iz različnih materialov. Lahko so plastične, steklene ali polikarbonatne leče. Zaradi vedno več novosti v tehnologiji izdelovanja leč lahko izbirate med številnimi lečami in premazi, odvisno od vaših potreb.

Oglejmo si različne vrste leč in premazov za sončna očala.

Vrste leč

Visoko indeksne plastične leče so narejene iz posebne vrste plastike, ki ima prevleko, ki leči omogoča popolno UV zaščito. Leče z visokim indeksom so lahke in tanke, vendar potrebujejo dodatno prevleko, da so bolj odporne na praske.

Steklene leče so nekoliko težje in debelejše od plastičnih leč z visokim indeksom, vendar zagotavljajo izjemno optično jasnost in so odporne na praske. Ker pa so izdelane iz stekla, je možnost, da bi jih zdrobili ali razbili, večja kot pri drugih vrstah leč. Za zagotovitev 100 % UV zaščite je potreben dodaten premaz.

Polikarbonatne leče so približno 50-krat bolj odporne na udarce več kot druge vrste leč in brez dodatnega premaza zagotovijo 100% UV zaščito. Prav tako so lahko tudi tanjše in lažje od drugih vrst leč. Vendar pa potrebujejo dodatne prevleke, ki zmanjšajo odseve in praske leč.

Polarizirane leče učinkovito odstranijo bleščanje in odseve svetlobe, hkrati pa omogočajo vstop druge svetlobe. Rezultat tega je, da vidite bolj jasne barve brez bleščanja. Polarizirane leče se lahko dodajo tudi kot dodatna plast plast ali prevleka na druge leče. Delovale bodo v večini primerov, vendar jih ne priporočamo pri nizkih temperaturah ali pri gledanju LCD zaslonov.

Fotokromatske leče se prilagajajo količini svetlobe. Ko so leče izpostavljene UV žarkom, postanejo temnejše, da zaščitijo oči, pri slabši svetlobi pa postanejo jasnejše in svetlejše. Fotokromne leče so bolj prijazne, saj vam ni treba menjati sončnih očal za korekcijska očala, ko prehajate od zunaj v zaprte prostore ali obratno.

Premazi za leče

Antirefleksni premaz je pritrjen na zadnji strani leč, da se svetloba ne odbija, zato so sončna očala s tem premazom veliko bolj prijetna za nošenje.

UV premaz preprečuje prodiranje škodljivih sončnih žarkov in zagotavlja popolno UV zaščito in je dodan na plastične in steklene leče.

Zrcalni premaz odseva svetlobo. To zagotavlja dodatno zaščito pri preprečevanju prodiranja svetlobe v lečo.

Premaz, odporen na praske, ščiti leče pred praskami. Premaz je dodan na obeh straneh leče, še zlasti pri lahkih lečah, kot so plastične z visokim indeksom in polikarbonatne. Imenuje se tudi bliskoviti premaz in je na voljo v različnih barvah.

Pri nakupu očal bodote pozorni na to, ali imajo lahko sončna očala več kot en premaz, kar lahko vpliva na ceno. Drugi premazi, ki jih je mogoče dodati so npr. premaz proti meglenju (pri fizičnih aktivnostih) ali hidrofobni premaz (za vodoodpornost).

Različne leče in premazi za vaše potrebe

Svetujemo vam, da izberete sončna očala z lečami in premazi, ki ustrezajo temu, s kakšnim namenom jih boste nosili. Sončna očala, ki jih nosite na poti v službo ali za sprehod po mestu naj imajo drugačne leče in premaze kot tista, ki jih nosite pri kolesarjenju ali zimskih pohodih v gore. Pravilna zaščita oči tako pri vsakodnevnih dejavnostih kot pri športnih aktivnostih je ključna za dobro zdravje vaših oči, zato je pomembno, da imate prave informacije kakšne leče in kakšne premaze morajo imeti očala, ki jih potrebujete.