For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser.
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Kaj je daljnovidnost?

Hiperopija ali daljnovidnost je pogosta težava z vidom, ki prizadene približno četrtino populacije. Ljudje s hiperopijo lahko zelo dobro vidijo oddaljene predmete, vendar se težko osredotočajo na predmete, ki so blizu.

Pri normalnem vidu je slika ostro osredotočena na površino mrežnice. Pri daljnovidnosti (hipermetropiji) pa roženica ne lomi svetlobe pravilno, zato točka ostrenja pade za mrežnico. Zaradi tega so predmeti od blizu videti zamegljeni.

Simptomi
  • Bližnji predmeti so lahko videti zamegljeni.
  • Če želite jasno videti, morate mežikati.
  • Imate utrujene oči ali bolečine v očeh.
  • Imate splošno nelagodje v očeh ali glavobol, potem ko ste nekaj časa brali, pisali, risali ali strmeli v zaslon računalnika.

Veliko otrok se rodi daljnovidnih, nekateri pa to »prerastejo«, saj se zrklo z normalno rastjo podaljša. Daljnovidnost je v veliko primerih dedna.

Včasih ljudje zamenjujejo hiperopijo s presbiopijo, ki prav tako povzroča težave z vidom na bližino, vendar iz različnih razlogov.

Vzroki daljnovidnosti

Vaše oko ima dva dela, ki osredotočata slike – roženico in lečo.

  • Roženica je čista, kupolasta sprednja površina vašega očesa.
  • Leča je jasna struktura velikosti in oblike bombona M&M.

Pri normalno oblikovanem očesu ima vsak od teh fokusnih elementov popolnoma gladko ukrivljenost. Roženica in leča s takšno ukrivljenostjo lomita dohodno svetlobo in tako ustvarita ostro sliko neposredno na mrežnici, na zadnji strani očesa.

Če vaša roženica ali leča ni enakomerno in gladko ukrivljena, se svetlobni žarki ne lomijo pravilno.

Daljnovidnost se pojavi, ko je vaše zrklo krajše od običajnega ali je vaša roženica premalo ukrivljena. Ravno nasprotno kot pri kratkovidnosti.

Zapleti

Daljnovidnost je lahko povezana z več težavami, kot so:

Škiljenje. Nekateri otroci z daljnovidnostjo lahko škilijo. Težavo lahko popravijo delno ali v celoti posebno oblikovana očala.

Zmanjšana kakovost življenja. Z nekorigirano daljnovidnostjo morda ne boste mogli opravljati vaših vsakodnevnih opravil in dela v službi tako kvalitetno kot bi lahko.

Naprezanje oči. Nekorigirana daljnovidnost lahko povzroči, da začnete škiliti ali naprezati oči, ko se skušate osredotočiti na določen predmet. To lahko povzroči obremenitev oči in glavobole.

Ogrožena varnost. Vaša lastna varnost in varnost drugih je lahko ogrožena, če imate težave z vidom. To je lahko še posebej resno, če vozite avto ali vaše delo vključuje upravljanje s težko opremo ali stroji.

Finančno breme. Stroški korekcijskih leč, očesnih pregledov in zdravljenja se lahko povečajo, zlasti pri kroničnih boleznih, kot je daljnovidnost.

Zdravljenje hipermetropije

Daljnovidnost se lahko enostavno popravi z nošenjem korekcijskih očal ali leč. Druga možnost zdravljenja je operacija.

Če se vaš recept za očala ali kontaktne leče začne z znakom plus, na primer +2,50, ste daljnovidni.

Morda boste morali nositi očala ali leče ves čas ali samo med branjem, delom z računalnikom ali drugim delom od blizu.

Ko izbirate očala za korekcijo daljnovidnosti, izberite asferične leče z visokim indeksom – še posebej pri višji stopnji daljnovidnosti. Te leče so tanjše, lažje in imajo tanjši in privlačnejši profil.

Vendar pa asferične leče z visokim indeksom odbijajo več svetlobe kot standardne plastične leče, zato poskrbite, da so leče opremljene z antirefleksnim premazom, ki odpravlja moteče odseve leč.

Tudi fotokromne leče, ki samodejno potemnijo kot odziv na sončno svetlobo, so zelo priporočljive, še posebej za otroke in vse, ki preživite veliko časa na prostem.

Torej, daljnovidnost zelo pogosta in jo je mogoče zlahka odpraviti. Če imate težave z branjem, še posebej z branjem drobnega besedila, ali če je vaš vid od blizu zamegljen, vam svetujemo, da se naročite na pregled. V naših ambulantah delujejo izkušeni oftalmologi, ki za preglede uporabljajo najnovejšo opremo, ki omogoča zelo natančna merjenja. Oftalmolog bo ocenil vaš vid in vam predstavil različne možnosti za korekcijo, da bo vaš pogled na svet spet jasen.