For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser.
Zapri

Moj račun

Zapri

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.

Poznate pravilo 20/20/20?

Mnogi preživimo veliko svojega časa pred zasloni računalnikov, pametnih telefonov in televizije. To lahko močno obremenjuje naše oči in povzroči utrujenost, ki je posledica predolgega gledanja v digitalne zaslone. Naredite odmor!

Uporabite pravilo 20-20-20. Vsakih 20 minut si vzemite 20-sekundni odmor in osredotočite pogled na nekaj, kar je vsaj 20 metrov stran.

Zakaj 20 metrov?

Ni pomembno ali je nekaj oddaljeno natančno 20 metrov.  Pomembno je, da se osredotočite na nekaj kar je na večji razdalji od vas. Poglejte skozi okno, na drevo, na cesto ali na sosednjo zgradbo. Če je vaš delovni prostor manjši, vstanite in stopite na hodnik ali v večji prostor. Pomaga tudi, če vsakih 20 minut enostavno zaprete oči za 20 sekund.

Zakaj 20 sekund?

Da se vaše oči popolnoma sprostijo, traja približno 20 sekund.

Medtem je priporočljivo, da vstanete in popijete kozarec vode. Pitje vode ali napitkov, ki vsebujejo antioksidante, kot je npr. zeleni čaj, vam pomaga, da ostanete hidrirani, prav tako pa pomaga vašim očem proizvajati solze oziroma očesno tekočino.

Kako vpeljati pravilo v vaš delovni dan?

Pri vsakodnevnem delu se velikokrat tako zatopimo v delo ali branje na zaslonu, da pozabimo na čas. Enostavno nastavite alarm na vsakih 20 min ali na svoj pametni telefon naložite eno do mnogih aplikacij, ki vas bo spomnila, da je čas za odmor.

Ali pravilo 20-20-20 resnično deluje?

Pravilo 20-20-20 je zasnoval kalifornijski optometrist Jeffrey Anshel kot enostaven opomnik, da si vzamemo odmor in tako preprečimo preobremenjevanje oči.

Ljudje običajno utripnemo približno 15-krat vsako minuto. Ko strmimo v zaslone, se to število pogosto zmanjša na polovico ali tretjino. To lahko povzroči suhe, razdražene in utrujene oči.

Naprezanje oči, ki ga povzroča dolgotrajno gledanje v zaslon, se imenuje sindrom računalniškega vida (»computer vision syndrome« ali CVS). Glavni simptomi so boleče, utrujene, pekoče ali srbeče oči. Nemalokrat pa tudi zamegljen vid, dvojni vid, glavobol, občutljivost na svetlobo in težave s koncentracijo.

Medtem ko mnogi zdravniki menijo, da je pravilo 20-20-20 najboljša preventiva pred preobremenitvijo oči, raziskovalci dodajajo, da je pravzaprav vsak premor, ko odvrnemo pogled od zaslonov, koristen. Še posebej bi morali pri tem, koliko časa preživijo pred zasloni spremljati naše najmlajše, saj otroci običajno ne opazijo tako močnih obremenitev oči kot odrasli.

Raziskave kažejo, da gledanje v zaslone ne bo poškodovalo naših oči, da pa pogosti odmori po pravilu 20-20-20 znatno zmanjšajo simptome obremenitve oči, ki se pri tem pojavijo. Z drugimi besedami, pravilo 20-20-20 deluje. Če boste v odmor vključili še nekaj vaj za razgibavanje, boste preprečili tudi negativne posledice dolgotrajnega sedenja, še posebej zmanjšali bolečine v vratu in hrbtenici ter tako znatno pripomogli k vašemu boljšemu počutju in osredotočenosti na delo.